Importanta unui certificat ISO 22000 in universul alimentar

Indiferent de marimea afacerii lor sau de natura produselor lor, producatorii de alimente sunt responsabili pentru siguranta produselor pe care le comercializeaza, dar si de siguranta alimentara a consumatorilor. In acest sens, certificatul ISO 22000 a fost dezvoltat pentru a-i ajuta atat pe comercianti, cat si pe consumatori.

Produsele alimentare periculoase pot avea consecinte grave. Standardele ISO pentru managementul sigurantei alimentelor ajuta organizatiile sa identifice si sa controleze riscurile care ameninta siguranta alimentelor. Acestea au, de asemenea, avantajul ca sunt legate de alte standarde de management ISO, in special ISO 9001. Aplicabil tuturor tipurilor de producatori, certificatul ISO 22000 ii asigura pe producatorii din lantul global de aprovizionare cu alimente, facilitand trecerea frontierelor produselor si oferind informatii corecte si veridice cu privire la hrana transportata.

De asemenea, certificatul ISO 22000 defineste cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor a carui conformitate cu standardul poate fi certificata. Acesta explica mijloacele pe care o organizatie trebuie sa le puna in aplicare pentru a-si demonstra capacitatea de a controla riscurile care ameninta siguranta alimentelor pentru a se asigura ca toate alimentele sunt sigure. Poate fi folosit de orice organism, indiferent de marimea sau pozitia sa.

Pe de alta parte, ISO 22000 asigura o concurenta loiala si consolideaza faptul ca toate conditiile privind comertul, comunicarea, cerintele provin dintr-un cadru comun. Cu toate acestea, industria alimentara globala este in continua dezvoltare si este nevoie de un standard generic ca ISO 22000 pentru a se potrivi intregului lant alimentar de la productia primara pana la consumator.

ISO 22000 are avantajul fata de numeroasele standarde private, deoarece acopera intreaga organizatie. ISO 22000 contribuie la asigurarea pericolelor pentru siguranta alimentelor pe intregul lant alimentar de la producator si pana la consumator. Acest lucru devine esential, deoarece pericolele apar in orice etapa a lantului alimentar.

Obiectivul ISO 22000 este de a armoniza la nivel global cerintele pentru managementul sigurantei alimentare pentru organizatiile din cadrul lantului alimentar. Este destinat in special aplicarii de catre organizatii care cauta un sistem de management al sigurantei alimentelor mai concentrat, mai coerent si mai integrat decat este cerut in mod normal de lege. Acesta solicita organizatiei sa indeplineasca orice cerinte legale si de reglementare aplicabile legate de siguranta alimentara prin sistemul sau de management al sigurantei alimentare.

Astfel, echipa 4Consulting va poate ajuta in ceea ce priveste obtinerea unui certificat ISO 22000, indiferent daca sunteti o structura de dimensiune mai mare sau mai mica. Intr-o lume in care concurenta este la un nivel extrem de inalt, singura deosebire o mai poate face calitatea certificata a produselor comercializate. Astfel, fidelizarea clientilor se poate face si astfel, pentru ca eticheta si detaliile chiar pot face diferenta.