Ar trebui sa renunti imediat la fumat

Renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru sanatatea inimii asa ca daca sunteti un fumator, renuntarea la acest viciu este cel mai important pas pe care il puteti lua pentru a va proteja sanatatea inimii.

De ce ar trebui sa renunti?

Legatura dintre fumat si infarct nu ar trebui sa fie ignorata. Fumatorii sunt aproape de doua ori mai susceptibili de a avea un atac de cord in comparatie cu persoanele care nu au fumat niciodata. Renuntarea la fumat are beneficii uriase si este important de mentionat faptul ca nu este niciodata prea tarziu sa renunti si sa te bucuri de beneficiile care vin odata cu renuntarea la acest viciu nociv. Inlaturarea tigarilor din rutina zilnica este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru sanatatea inimii dumneavoastra, iar vestea buna este ca riscul pentru sanatatea inimii scade semnificativ imediat dupa ce va opriti.

Prin renuntare veti imbunatati propria sanatate, reducand drastic riscul de aparitie a bolilor coronariene, accident vascular cerebral si o varietate de forme de cancer. Imediat dupa decizia de a renunta la fumat, sansele de a dezvolta boli de inima sau hipertensiune arteriala vor scadea. Dupa 1 pana la 2 ani de fumat, sansele de a suferi un atac de cord sau de a dezvolta boli coronariene vor scadea dramatic. Desigur, renuntarea la acest obicei va reduce sansele de aparitie a multor tipuri de cancer, precum cancerul pulmonar, a emfizemului si multor alte afectiuni grave.

Exista vreo legatura?

Probabil stiti deja ca fumul de tigara provoaca probleme de respiratie si cancer pulmonar. Dar mai grav este ca fumatul creste riscul fumatorului de a avea un atac de cord. Fiecare tigara fumata creste exponential riscul de a dezvolta boli coronariene. Aproximativ 1 din 5 decese cauzate de bolile de inima sunt direct legate de fumat. Riscul este si mai mare pentru femeile care fumeaza si, de asemenea, iau pilule contraceptive, iar Fumul de tigara afecteaza si persoanele din jur. Mai mult, fumatul secundar poate provoca boli de inima si cancer pulmonar, motiv pentru care oricine este expus va avea de suferit.

Cum distruge fumatul inima?

Fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, prin deteriorarea mucoasei arterelor, ducand la acumularea de placa pe interiorul peretilor arterelor (aterom) care duce la ingustarea acestora si astfel, la restrictionarea fluxului sangvin. Acest lucru poate provoca angina pectorala, un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Monoxidul de carbon din fumul de tutun reduce cantitatea de oxigen din sange.

Aceasta inseamna ca inima ta va fi suprasolicitata si va trebui sa pompeze din greu pentru a furniza organismului oxigenul de care are nevoie. Nicotina din tigari stimuleaza organismul sa produca adrenalina, ceea ce face ca inima sa bata mai repede, ceea ce duce la o crestere a tensiunii arteriale, si din nou, inima va fi nevoita sa preia o sarcina grea. Sangele unui fumator este mai probabil sa se coaguleze si sa creasca sansele aparitiei cheagurilor de sange, ceea ce creste riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.