Obținerea ARR pentru licența de transport: Procedura legală și documentele necesare

În acest articol, vă vom ghida pas cu pas prin procesul de obținere a Autorizației de Transport Rutier (ARR) necesară pentru a obține licența de transport. Vom detalia procedura legală și documentele necesare pentru a vă asigura că o puteți obține în cel mai scurt timp posibil. 

Cerințele pentru obținerea ARR 

Înainte de a începe cu procedura legală și documentele necesare, este important să cunoaștem cerințele pe care trebuie să le îndeplinim pentru a fi eligibili: firma trebuie să fie înregistrată, trebuie să aibă un sediu social România, capitalul social al companiei trebuie să fie de cel puțin 9.000 de euro pentru transportul de mărfuri și 1.500 de euro pentru transportul de persoane. 

Pentru transportul de mărfuri, trebuie să dispuneți de cel puțin trei vehicule cu o capacitate totală de cel puțin 1,5 tone, iar pentru transportul de persoane, trebuie să aveți cel puțin un vehicul cu o capacitate de cel puțin nouă locuri, inclusiv șoferul. Compania trebuie să angajeze un manager de transport competent și responsabil, care deține un certificat de competență profesională în domeniul transportului rutier. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a obține ARR licență transport, apelează la biroul Facem Firme. 

Procedura legală pentru obținerea ARR 

 • Depunerea cererii de autorizație: Completați formularul de cerere ARR și depuneți-l la Autoritatea Rutieră Română (ARR) împreună cu documentele necesare.
 • Achitarea taxelor: Taxele variază în funcție de tipul de transport (mărfuri sau persoane) și de capacitatea vehiculelor.
 • Evaluarea cererii: ARR va evalua cererea dvs. și va verifica dacă îndepliniți toate cerințele. Dacă este necesar, ARR poate solicita informații suplimentare sau documente. 
 • Emiterea autorizației: Dacă ARR consideră că îndepliniți toate cerințele, vă va elibera autorizația de transport rutier. 

Documentele necesare pentru obținerea ARR 

 • Certificatul de înmatriculare al companiei: atestă înregistrarea afacerii și conține codul unic de înregistrare.
 • Actul constitutiv al companiei: descrie structura, obiectul de activitate și capitalul social al afacerii. 
 • Dovada sediului social: un contract de închiriere sau o declarație notarială care confirmă dreptul de folosință a spațiului în care se află sediul social al companiei.
 • Dovada parcării pentru vehiculele din flotă: Un contract de închiriere sau o declarație notarială care confirmă dreptul de folosință a spațiului pentru parcare. 
 • Certificatul de competență profesională al managerului de transport: atestă că managerul de transport are cunoștințele și competențele necesare pentru a gestiona activitatea de transport.
 • Copii ale certificatelor de înmatriculare și ale cardurilor de identificare ale vehiculelor: demonstrează că vehiculele din flota dvs. sunt înregistrate în România și corespund cerințelor ARR.
 • Dovada achitării taxelor pentru obținerea ARR: copie a ordinului de plată care confirmă plata taxelor corespunzătoare pentru obținerea autorizației de transport rutier.

Obținerea Autorizației de Transport Rutier (ARR) pentru licența de transport este un proces care implică îndeplinirea unor cerințe specifice și furnizarea unor documente necesare. Urmați pașii descriși în acest articol, asigurați-vă că îndepliniți cerințele legale și pregătiți documentele necesare pentru a accelera procesul de obținere a ARR.