La ceas aniversar.

ATENTIE !!!     NU E ZIUA MEA !!!
Incepusem aseara o postare. S-ar fi dorit ceva simplu, nepretentios, asa ca pentru o sfanta zi de marti. Plecand din A si urmand un traseu rectiliniu spre B. Trecusem deja prin X, Y si Z si doar ce poposisem in T cand am realizat ca iar bat campii. De ce pisici nu pot avea si eu un discurs direct, nesinuos, mi-e peste putere sa pricep. De fapt, ceva-ceva inteleg eu, dar mi-ar lua o saptamana sa explic. Pornind din A spre B, trecand prin S, D, Q, W, …
Anyway, mi-ati pus pe prag ieri, cei mai multi dintre voi, tone de declaratii de iubire vesnica, mesaje clare si frumoase si toate, dar toate – asta sa fie clar, mi s-au suit la cap asa ca nu mai depun niciun efort sa schimb ceva la mine, mai ales acum cand, iata, au inceput s-apara primele pete de mucegai undeva intr-un colt al cartii de identitate. Si-apoi mai am la indemana si exemplul luminos al tovarasului Iliescu. Ca uitati-va la el : a trecut aproape-un sfert de veac de capitalism salbatic peste  ’mnealui  si mosul tot “Poporul, Ceausescu, Romania” canta sub dus, tot despre Congresul XIV PCR citeste pe veceu si dimineata la micul dejun cand il intreaba doamna Nina cum vrea ouale, tot in limba de lemn ii raspunde, alunecos si fara sa dea un raspuns clar, crezand ca doamna intreaba de fapt de alte oua.
Si-acum sa intram abrupt in subiectul zilei : astazi este ziua internationala a internetului ! Ma mir ca lu’ conasul Google i-a scapat asta si nu s-a schimbat la fata cum face in alte situatii mai putin importante. Pentru ca, din umilul meu punct de vedere, ceea ce au facut in 1969 un grup de cercetatori americani atunci cand au reusit sa transmita o informatie de la un calculator la altul, este de departe cea mai importanta descoperire a sfarsitului de mileniu II si inceput de mileniu III. Si nu stiu cati dintre copii zilelor astea sau mai tinerii nostri colegi de ghidusii virtuale realizeaza suficient de clar ca a existat viata si inainte de internet. Cert e ca daca ar fi intrebati ar raspunde-n cor, la unison, ca nu poate exista viata fara internet, fiindca fiecare dintre ei a avut momente cand, gratie providerilor sau datorita chitrosilor de parinti care i-au tarait cu forta prin vreo excursie intr-un colt uitat de lume unde tableta cu semnal a ciobanasului Ghita nu a aju
ns inca, au trait cumplite zile de sevraj internautic.
Citeam mai zilele trecute un e-mail in care erau enumerate o serie de lucruri ce se vor schimba radical sau sunt in pericol de disparitie intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Printre ele ziarele, cartea (in variantele print), muzica, televiziunea, proprietatea intelectuala si, da ! – nu-i cazul sa va faceti iluzii sau sa puneti sub semnul indoielii, intimitatea.

Am citit atunci argumentele dar nu am analizat care e punctul comun, cauza care se regaseste in toate cazurile predictionate ca indreptandu-se catre apus. Acum stiu : internetul. Online-ul, pirateria prin internet, zeci si zeci de softuri de socializare curioase peste masura, camere de supraveghere live in genul street-view-ului, toate acestea duc intr-acolo. Din insiruirea respectiva lipsea nemeritat, cred eu – fiindca i-as atribui un loc pe podium, inteligenta. Obisnuinta de a-ti lua temele cu copy/paste de pe referate.ro sau clopotel, accesarea varului Google pentru a obtine orice informatie refuzandu-ti  dreptul la propria gandire sau simple exercitii de memorie, trec parte din neuronii fiecaruia intr-o tampita stare de hibernare. Si cum organul nefolosit se atrofiaza e lesne de inteles incotro ne vom indrepta. Eu sper doar sa nu mai apuc ziua aia.
Orice, dar absolut orice, se afla acum la o distanta de un click. Imi amintesc zilele in care singurele informatii despre educatia sexuala se aflau in unele carti care circulau pe sub mana si-n care cele mai explicite informatii apareau sub forma unor desene in tus cu disectii care prezentau organele genitale. Nici acelea nu erau cine stie ce, ca, daca e sa ma intrebati pe mine, „ea” era un pic cam plinuta pentru gustul meu iar „el” era, aproape in bataie de joc, atat victima universalei legi fizice a gravitatiei dar si a umorului desenatorului care inchipuise in „imagine” un soi de semn al intrebarii, cocarjat si vai de lume. Acum sunt zeci de mii, poate chiar sute de mii sau milioane de siteuri care te-nvata deslusit cum sa o iei, cum s-a asezi, ce sa ii spui si de ce. Nici mult mai „banalul” sarut nu a scapat de vigilenta „specialistilor” internauti. Ca uite-am dat de-un site care te-nvata, de la A la Z cum sa prestezi cu
eficienta maxima : The Art of Kissing. Si am aflat, dintr-o parcurgere sumara, ca, spre exemplu, daca vrei sa-i aplici un sarut-aspirator, atunci : „A vacuum kiss occurs when you suck the air out of your partner’s mouth. It’s best if you’re not chewing gum.” Ati inteles, da ? Scoateti guma din gura, ca v-o aspira partenerul.  Aproape ca ti-e si rusine ca pana acum ai sarutat ca prostul, neprofesionist.
Cel din spatele siteului, autor si al unui best-seller insotit de DVD cu-acelasi nume, isi castigase anterior faima cu volumul „The Art of Hugging”. Si are si un blog pe care am descoperit un filmulet in care esti invatat cum sa NU saruti, de catre un pustiulica de 13-14 ani care, pentru exemplificare, isi pupa mana. Deocamdata doar pentru exersarea sarutului. Peste ceva timp acelasi pustiulica va descoperi si actul sexual. Nici nu sunt curios macar daca atunci tot cu aceeasi mana va deprinde abilitatile de a presta cu rezultate maxime.
Acestea fiind zise, LA MULTI ANI, INTERNETULE !, oriunde te-ai afla. Adica peste tot !