Divergente: oameni mari vs. oameni mici

Ati observat sigur, mai ales cei ce stati la bloc, cum atunci cand se cearta doi copii, se bat sau se jignesc, la fel fac si unii parinti. In loc sa-si educe mai abitir copiii, se cearta si ei ca la usa cortului de parca s-a sfarsit lumea acolo, atunci.
Ati observat insa ca, dupa cateva zile, copiii se impaca si isi reiau jocurile caci asa stiu ei, ca totu-i trecator. Parintii in schimb nu-si vorbesc si nu se saluta cativa ani, poate chiar never ever.
Si-acum stau eu si ma-ntreb, ce le lipseste adultilor si au copiii de acestia din urma reusesc sa-si minimalizeze conflictul si sa mearga mai departe iar cei mari nu?
Ce e mai grav este ca, in conflictele “adulte”, cei implicati fac uneori tot posibilul sa se razbune, sa il faca pe celalalt sa sufere, sa piarda lucruri sau oportunitati.
L-ai jignit pe colegul de birou spunandu-i ca te deranjeaza cand mormaie atunci cand asculta muzica in casti si tu nu te poti concentra? Ai indraznit sa-i spui sa inchida geamul caci iti este frig? Te-a impins pacatul sa fii mai descurcaret, eventual mai bun ca el? Ei, in aceste cazuri si nu numai, ai incurcat-o.

De ce?! Caci va face tot posibilul sa te traga in jos. Prin orice metode infecte, nu conteaza, numai sa reuseasca. In plus, te va trata cu greata de-ti va veni sa aduci cu tine mereu niste lamai pentru a-i intinde cate o felie de fiecare data cand se uita la tine.
Dupa cum spuneam mai sus, multe conflicte apar din cauza copiilor. Dar nu numai din cauza faptului ca ei se cearta. Nuuu. Copilul tau e mai istet? Are note mai bune la scoala? – AI PILE! Te-ai pus bine pe langa profesori (bine, asta chiar se intampla uneori). Copilul tau nu are o poezie la fel de faina ca a lui cutare?  E pus sa recite printre ultimii la serbare? RAZBOI! Cum a indraznit educatoarea/invatatoarea asa ceva? Si uite-asa creste copilul tau intr-o atmosfera belica ca sa te miri tu ca vitelul (la poarta noua desigur) de ce e antisocial.  Si oare de ce se cearta mereu cu copiii? Ajungem astfel sa ne lasam cuprinsi intr-un cerc vicios, cautand un raspuns pe care probabil nu-l vom gasi in acest ritm.
Sursa foto